Babeczki z pulpą owocową
Babeczki z pulpą owocową

Bedąc dalej w temacie lekkich, wiosennych wypieków  , dziś polecamy zrobienie prostych a jednocześnie przepysznych babeczek  z dodatkiem pulpy owocowej o smaku maliny, mango lub marakui – pulpy dostępne są na stronie naszego sklepu internetowego www.regusto.com.pl

 

Składniki na nasze ciasto :

  • 115 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 2  jajka
  • 210 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 270 g pulpy owocowej dostępna www.regusto.com.pl

 

Składniki na krem:

  • 200 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 250 g serka mascarpone

 Dodatkowo:

 Ok.50 g pulpy owocowej lub owoce liofilizowane dostępne www.regusto.com.pl

 

 Na początek przygotowujemy foremki do pieczenia babeczek/muffinek .

 Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

  • Do misy miksera wkładamy miękkie masło wraz z cukrem i ucieramy na puszystą masę. Po pewnym czasie dalej miksując dodajemy jajka. Kiedy jajka połączą się z masą, stopniowo dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Tym razem miksujemy na niskich obrotach do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec dodajemy pulpę owocową  i delikatnie mieszamy.
  • Ciastem napełniamy foremki do 3/4 ich wysokości i pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i odkładamy na bok do ostudzenia.
  • W oddzielnym naczyniu ubijamy na wysokich obrotach schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem aż  do uzyskania puszystego, gęstego kremu.  Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się mas.
  • Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wierzch ostudzonych babeczek. 
  • Całość polewamy pozostałą częścią pulpy owocowej lub posypujemy owocami liofilizowanymi.

Prawda, że proste? ;-)

Bon Appetit!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl